Kattegats upolerede perle

nyhedsbillede

Anholt - en lille upoleret perle i Kattegat

Lige der, hvor man ikke længere kan se land, dukker den op. Anholt er med sine 22 kvadratkilometer en del af Danmark, som mange ikke har set endnu – men som flere og flere opdager. Og det støt stigende antal af turister finder ud af, at der her – tættere på Sverige end på Danmark - ligger en lille upoleret perle, som er god at besøge, hvis man vil have følelsen af at være langt væk.

Godt tre timers sejltid adskiller Anholt og Grenaa – og man kan ikke komme ud og hjem samme dag, hvilket overrasker mange. Er man kommet til Anholt med færgen fra Grenaa ved middagstid, kræver besøget en overnatning. Sådan er det, og det er med til at definere den rolige puls, der hyggeligt banker på Kattegat-øen. Mange vælger naturligvis også selv at sejle til den unikke Kattegat-ø. 

Selv i den mest hektiske ferietid med masser af turister giver Anholt en fornemmelse af god tid. Alt foregår i en rolig, venlig atmosfære, som får den besøgende til at glemme alt om den travle hverdag langt væk på fastlandet. Selv uret er gået lidt ned i gear her på Anholt, hvor aftaler på hyggelig vis betragtes som cirka-tider. Færdselsloven har Anholt-boerne også deres egen version af. Dog ikke i juli og august, hvor der er stationeret én politimand på Anholt.

DYBE RØDDER

Naturens kræfter og den isolerede beliggenhed har sat sit præg på de fastboende, hvoraf mange har rødder i flere generationer på Anholt. De lever med vilkårene – og de er stolte af deres ø. Meget stolte og meget bevidste om, at de har noget helt særligt at byde på.

Enkelte tilflytterfamilier forekommer – og man vil godt have flere. Gerne med børn, så øens lille skole kan fastholde et minimum på de 9 elever, der går der nu. Men som det forstås kræver det, at man er indstillet på et specielt liv. Det er ikke som at flytte på landet i Jylland.

OG SÅ ER DER NATUREN…

Naturen på Anholt er – som så meget andet – noget helt for sig selv. Her finder vi Danmarks eneste Ørken, som er et klit- og hedeområde med en vegetation, som ikke findes andre steder i landet.

Anholt ligger så langt til havs, at tilførslen af næringssalte er meget lille. Derfor finder man langsomt voksende og ekstremt sjældne planter som f.eks. lav i ’Ørkenen’, der er udpeget som en af de smukkeste naturattraktioner i Danmark. Andre steder på øen finder man tæt skov, åbne landskaber og klitter. Og det hele er omkranset af 25 kilometer kystlinje med helt unikke badestrande.

Anholt er ikke så stor. Men både når det gælder mennesker og natur på øen, er der meget at gå på opdagelse i. Hvis du giver dig tid.