Seværdigheder

Naturen og friheden

Her væk fra det pulserende liv, kan man i ro og mag nyde naturen og friheden i smukke omgivelser.

Nordeuropas største ørken

På Anholt finder man Nordeuropas største ørken. Ørkenen fylder det meste af øen, og byder på utroligt mange usædvanlige og særegne oplevelser af naturen og dyrelivet. I ørkenen finder man en blanding af moseområder, birkelunde, stenrevler, klitter og sletter med op mod 500 forskellige slags planter.

Totten, den yderste spids af ørkenen, er totalfredet på grund af de mange sæler, som hvert år yngler her. Anholt er et af sælernes vigtigste tilholdssteder i Europa. I dag er sælerne genstand for omfattende forskning. Blandt andet er en del sæler blevet forsynet med satellitudstyr, så forskerne kan kortlægge deres adfærdsmønstre.

Man må færdes til fods i hele ørkenen, dog ikke på Totten.

Geocenter Danmark har i 2012 udgivet magasinet Geoviden Geologi og Geografi nr. 1. Heri kan du finde masser af interessant viden om landskabet og naturen på Anholt. Læs Magasinet Geoviden.

Udsigt fra Nordbjerg

Har du lyst til en rask lille gå-tur er der en fantastisk udsigt fra Nordbjerg tæt på lystbådehavnen. Du kan se over ørkenen og nord for Anholt havn ud til Flakket, som er utroligt rigt på fugleliv, men som af samme grund er lukket for offentligheden. Bag om Sailor House skal du følge vejen Gennem Landet ca. 50 meter og på venstre hånd benytte trappen op til Nordbjerg. Fra havnen til byen kan du følge kærlighedsstien over Nordbjerg.

Anholt Fyr

Anholt Fyr har en smuk beliggenhed og en dramatisk historie. Fyret er et af landets tidligste fyr og er oprindeligt fra 1561. Fyret blev placeret på øens østerende, hvor det farlige rev, Knoben, skyder sig ud mod øst. Fyret var en del af den fyrafmærkede sejlrute, der gik over Skagen, Anholt, Kullen til København og videre mod syd til Falsterbo. Det nuværende fyrtårn er fra 1788. I 1809 blev Anholt invaderet af englænderne under krigen med England. Det var englænderne, der byggede den runde fod på fyret, en befæstning døbt Fort York, som i sin tid husede omkring 380 engelske marinesoldater. Fyret og Fyrgården er i dag fredet og der er ikke offentlig adgang.

Anholt Havmøllepark

Ankommer man fra syd, sydvest kan turen krydres med en ekstra oplevelse: nemlig de 111 havmøller, som nu er blevet et markant vartegn for Anholt. Se filmen om etableringen af Anholt Havmøllepark her:

 

 

Grenaa-Anholt med Anholtfærgen

Kommer du ikke selv til øen med sejlbåd, går turen med Anholtfærgen fra Grenaa til Anholt. Turen tager ca. tre timer. På den smukke ø, midt imellem Danmark og Sverige, venter der besøgende smuk natur og et enestående, stressfrit miljø. Se sejlplanen og book din billet online på anholtfergen.dk

Visit Anholt

Læs mere om Anholt, overnatningsmuligheder, spisesteder og aktiviteter på øen på visitanholt.dk og visitdjursland.com.